Welcome To My Blog

This blog contains posts that may benefit ordinary visitors or programmers (particularly .NET programmer).
To view posts related to particular subjects, click the link under Labels.

Thursday, June 27, 2013

Using Unicode in HTML blog

Hi,

Ever wonder how to display Unicode characters on your HTML page?  What are Unicode characters?  Unicode characters are special characters such as the copyright symbol (©), trademark symbol (™) and many others that you normally don't see on the keyboard.

Sometimes you may need to show that characters on your page to make people understand better about your post.

In order to show the Unicode character, you can use the following characters sequence &#x  followed by a hex number that represents the Unicode character and end with the semicolon symbol (;).  For example, to display the ₤ (British pound sterling currency symbol), enter the following code ₤  in your HTML page.

For further info regarding Unicode characters, visit the following site: http://www.unicodetables.com/

Happy coding... :-)

Monday, June 24, 2013

How to disable USB ports during Sleep mode?

I am using Windows 7 Home edition on my Toshiba Satellite M500 notebook computer.  I noticed that even though my notebook was in Sleep mode, all the connected devices such as the LED light, mouse and cooler fan were active (on).  I don't like that situation because it will run off my computer battery very fast.

After searching for information from the internet, I got the idea how to ensure the power to the USB ports are cut off during the Sleep mode.  The following steps work on my notebook:

  1. Go to the Device Manager dialog box. How? Click Start ⇨ Control Panel ⇨ Device Manager.
  2. Make sure the "Allow the computer turn off this device to save power" check box is checked for every USB Root Hub. How? Click Universal Serial Bus controllers ⇨ Right-click USB Root Hub ⇨ In the USB Root Hub Properties, click Power Management tab ⇨ Make sure the check box is checked.  See the picture below.
  3. Make sure Allow this device to wake the computer checkbox for the HID-compliant mouse is unchecked.  How? Click Mice and other pointing devices ⇨ Right-click HID-compliant mouse ⇨ Click Power Management tab ⇨ In the HID-compliant mouse Properties, make sure the checkbox is cleared as shown in the picture below.  Repeat this step for each HID-compliant mouse in the Device Manager list.


  4. Make sure Allow this device to wake the computer checkbox for the keyboard is unchecked.  How? Click Keyboards ⇨ Right-click HID Keyboard Device ⇨ Click Power Management tab⇨ In the HID Keyboard Device Properties, make sure the checkbox is cleared as shown in the picture below.
  5. That's all.  Try making the computer going into Sleep mode and see that all the devices connected to the USB ports are turned off automatically.
I hope the tip above can help us.  Thanks.


Friday, April 27, 2012

Memilih Teks Secara Blok dalam Microsoft Word 2010


Salam sejahtera semua,

Hari ini saya nak berkongsi satu kaedah cepat untuk memilih teks secara blok dan seterusnya formatnya kepada Format Style tertentu.  Sebagai contoh, anda mungkin pernah menyediakan teks seperti di bawah.

BUTIRAN PERIBADI
NAMA PENUH:   Hamba Allah
ALAMAT:             No. 123, Jalan Empat,
                             Taman Lima,
                             67890 Bandar Sepuluh,
                             Negeri Sembilan
TELEFON:           012-345 6789
E-MAIL:               hamba_Allah@gmail.com


Tahukah anda kaedah cepat utk format tajuk-tajuk baris (seperti NAMA PENUH, ALAMAT, TELEFON dan E-MAIL) kepada format seperti di bawah tanpa melibatkan teks yang bukan tajuk?

BUTIRAN PERIBADI
NAMA PENUH: Hamba Allah
ALAMAT:           No. 123, Jalan Empat,
                             Taman Lima,
                             67890 Bandar Sepuluh,
                             Negeri Sembilan
TELEFON:          012-345 6789
E-MAIL:              hamba_Allah@gmail.com

Bagi yang tak tahu mungkin akan memilih teks dan formatnya kepada tulisan tebal (bold) secara satu persatu.  Sebenarnya ada cara cepat untuk memilih tajuk itu sahaja.

Dalam kes ini, klik pada permulaan tajuk NAMA PENUH.  Kemudian tekan kekunci Alt di keyboard sambil menekan butang kiri mouse dan mengheret mouse sehingga akhir tajuk E-MAIL. Pilihan anda meliputi semua tajuk yang dikehendaki seperti yang kelihatan dalam gambarajah di bawah.





Sesudah itu formatkan pilihan anda, contohnya dengan butang Bold.

P/S Credit to http://www.techrepublic.com/blog/msoffice/select-a-vertical-block-of-text-in-word/2658


Wednesday, July 6, 2011

How to configure your streamyx modem

Hi everybody,

Are you a Telekom Malaysia (TM) streamyx subscriber (Malaysia No 1 Internet Provider)? If you received a Wifi/Router Modem from TM, you can configure it using any computer. How to do it?

The steps are as follow:


  1. Connect the UTP cable from your computer to the modem.

  2. Open your browser, for example Internet Explorer.

  3. Enter the IP address, http://192.168.1.1/

  4. You'll see login screen which is actually login for the router/modem configuration interface. Normally, we enter "tmuser" both for the username and password.

  5. If the login is successful, you'll get the next screen displaying the device information. At the top right hand corner you can see the Wizard button. Click that button, if you want to use the Wizard to configure the wifi network setting such as Network Name (SSID) and the Network Key (to prevent unauthorized user from accessing your network).

  6. Once you have finished with the configuration, you may need to restart the modem to use the new settings.

That's all.

Friday, June 24, 2011

Paparkan Semula Folder Yang Tersembunyi

Salam sejahtera semua.

Pernahkah anda alami situasi di mana pendrive anda dijangkiti sejenis virus yg mana semua folder yg berada di root folder di sembunyikan dan digantikan dgn shortcut? Walau pun virus berjaya dihapuskan dari pendrive dan sistem komputer tapi anda masih gagal memaparkan semula folder-folder tersebut.

Bagaimana anda atasi masalah tersebut?

Ada pelbagai cara yg dicadangkan di forum-forum internet. Antaranya kita diminta mengubah registry dgn menggunakan arahan regedit.

Saya mencuba kaedah-kaedah yg dicadangkan malangnya ia gagal memaparkan semula folder-folder yg tersembunyi tersebut.

Rupanya ada cara yg lebih mudah dan berkesan untuk mengatasi masalah tersebut iaitu dgn menggunakan arahan DOS yg namanya ATTRIB.

Arahan ATTRIB ialah arahan utk setkan attribute sesuatu folder dgn H (hidden), S (system), A (archive), dan/atau R (read only).

Cara penggunaannya:

Utk sistem Windows XP,
  1. Klik Start => Run...
  2. Dlm kotak Run, taip cmd dan tekan Enter.
  3. Anda akan melihat Command Window yg berwarna hitam.
  4. Jika pendrive adalah F:, taipkan arahan berikut di command prompt dan akhiri dgn menekan Enter:
  • attrib -s -h f:\*.* /s /d
(Arahan di atas bermaksud buangkan attribute System dan Hidden dari semua fail termasuk directory dan sub-directory yg berada di drive F:.)

Utk sistem Windows 7, gantikan arahan di langkah (1) & (2) di atas dgn langkah berikut:
  1. Klik butang Start
  2. Dlm kotak Search, taip cmd dan tekan Enter.


Friday, June 17, 2011

Calculating Dates with Years and Months

Hi. Good day everybody...

Some people may wonder how to calculate the date difference between two date values in Excel. It may be easy if you just want to show the difference in floating number (number with decimal). For example, if the first date is a birth date stored in cell B1 and you want to show the difference in cell B2 as number of years, you can simply write the expression in cell B2 as the following:

=(TODAY()-B1)/365

On the other hand, if you want to show the answer as number of years and months, it's not that simple. The expression can be as long as the following (or may be even longer):

=IF(MONTH(TODAY())>=MONTH(B1),
(YEAR(TODAY())-YEAR(B1))&" years "&(MONTH(TODAY())-MONTH(B1))&" months ",
(YEAR(TODAY())-YEAR(B1)-1)&" years "&(12+MONTH(TODAY())-MONTH(B1))&" months ")

Anyway, what the above expression means ...
IF the MONTH in today's date is greater than or equal to the MONTH in cell B1, calculate number of years using the YEAR in today's date minus the YEAR in cell B1 and calculate number of months using the MONTH in today's date minus the MONTH in cell B1. Otherwise, if the MONTH in today's date is less than the MONTH is cell B1, calculate number of years using the YEAR in today's date minus the YEAR in cell B1 minus 1 and calculate number of months using the MONTH in today's date minus the MONTH in cell B1 plus 12. In other words, if the person's birth date not yet reach its anniversary, we have to minus 1 to the difference of years and add 12 to the difference of months.

Tuesday, July 13, 2010

Missing Icons in Windows 7

Salam sejahtera semua...

Sudah agak lama saya tidak update blog ni iaitu semenjak syarikat saya bekerja menggunakan internet filtering yang mana kebanyakan laman tidak boleh lagi dibuka termasuklah laman blog ni.

Nak gunakan Celcom broadband untuk update pun tak berapa sesuai. Nama aje broadband tapi apa yang saya dapat macam narrowband aje. Lembab sungguh hingga saya tak ada mood nak menulis blog.

Baru-baru ni saya telah membeli sebuah notebook baru jenama Toshiba model Satellite M500. Ia menggunakan operating system Windows 7 Home Premium. Seperti biasa, saya ni pantang dapat notebook atau handphone baru. Selagi boleh saya akan cuba install macam-macam aplikasi ke dalamnya.

Pada suatu hari saya dapati ada antara image untuk shortcut(icon) yang dipaparkan dalam Start Menu, di atas Desktop dan Taskbar hilang. Walau bagaimana pun shortcut tu masih berfungsi seperti biasa untuk jalankan aplikasi yang sepatutnya. Saya agak keliru tapi saya malaslah nak tanya rakan sekerja. Jadi saya tanya pakcik Google - teman sejati saya.

Alhamdulillah, jumpa beberapa link yang berkaitan dengan masalah yang saya hadapi. Link yang saya cuba datangnya dari Windows 7 Forums. Ia benar-benar membetulkan masalah yang telah saya hadapi. Apa yang saya buat ialah saya telah padamkan IconCache.db yang menyimpan image untuk setiap icon yang digunakan di atas Desktop, Start Menu dan Taskbar. Dalam Windows 7, iconcache ini spesifik untuk setiap user. Kalau dipadam, Windows 7 akan buat semula secara automatik.




Langkah yang patut anda ikuti untuk bina semula IconCache.db:
  1. Buka Start Menu. Kemudian taip cmd dalam kotak Search dan tekan Enter.

  2. Buat seperti dalam gambar bila tetingkap command prompt keluar.
  3. Log off kemudian log on supaya Windows 7 bina semula iconcache.db yang baru untuk menggantikan iconcache.db yang telah terpadam.
    - atau -
    Anda juga boleh bina semula tanpa log off dengan mengikuti langkah berikut:

a) Tekan Ctrl+Shift+Esc untuk keluarkan Windows Task Manager.

b) Dari senarai Processes, pilih explorer.exe dan kemudian tekan butang End Process. Desktop akan menjadi kosong.

c) Di Windows Task Manager, buka menu File dan pilih arahan New Task (Run...)

d) Dalam kotak dialog Create New Task, taip explorer dan tekan OK. Desktop akan kembali seperti sedia kala. #

Sekarang anda akan lihat setiap shortcut memaparkan semula icon yang sepatutnya. Senang aje kan?

Sila klik sini untuk lihat kaedah lain dari Windows 7 forum.

There was an error in this gadget